· 

4 regels over (voet)reflexologie

Mensen vinden via uiteenlopende manieren, de weg naar mijn praktijk voor een sessie reflexologie. Soms is het op aanraden van een doorverwijzer, of van ‘horen zeggen’ of via de website.

Dat betekent dat er velen een eerste afspraak maken zonder te weten wat reflexologie eigenlijk inhoudt.

De beroepsvereniging (Bevo) hanteert de volgende definitie:  

Reflexologie is de leer, de kennis en de bewerking van reflexpunten en -zones, die corresponderen met en een weerspiegeling zijn van alle weefsels van het lichaam. Reflexologie is een uniek methode om homeostase van de mens in al zijn aspecten te bevorderen.”

Een uitgebreide verwoording, die ik probeer te verduidelijken met een aantal regels die voor mij de essentie van dit lichaamswerk weergeven.

Regel 1: gezond zijn is meer dan de afwezigheid van ziekte.

We zetten gezond nogal snel tegenover ziek zijn. Maar kijk wat de wereldorganisatie hierover zegt:

Health is a state of complete physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity.” (Gezondheid is een staat van volledig fysiek, mentaal en social welzijn en niet alleen de afwezigheid van ziekte of zwakheid)

Of we ons gezond voelen of niet hangt van veel factoren af.

Reflexologie biedt daarom nooit één antwoord op één klacht. Reflexologen stellen ook nooit geen medische diagnose. Een lineaire oorzaak-gevolg redenering, is voor mij te beperkend. Chronische klachten verdienen tijd en aandacht.

Je krijgt – of je nu met een welbepaalde klacht komt of niet- altijd een volledige behandeling.

Regel 2: de reflexologie vertrekt van uit een holistische visie.

De tijd dat we mensen opdeelden in een hoofd, een hart, een lichaam en een geest is voorbij. De enorme ontwikkeling van de neurowetenschappen hebben duidelijk gemaakt dat wat we denken, wat we voelen en wat we doen altijd met elkaar te maken heeft. In die zin kan je het woord reflex verstaan in reflexologie. De reflexpunten zijn een soort spiegelbeeld van wat er in je lichaam gebeurt.

En in je lichaam is in je hart en in je brein…

Regel 3: je lichaam heeft een krachtig zelfgenezend vermogen.

Een goed werkend immuniteitssysteem en een goede veerkracht zet je sterker in het leven. Zelf al heb je geen (uitgesproken) klachten, werkt reflexologie super als ondersteuning. Stress bijvoorbeeld kan een vicieuze cirkel worden. Door hierop in te gaan, plaatsen we een wig in deze ronde.  

Regel 4: van chaos naar balans is leven.

Als je de natuur onderzoekt, zie je dat alles een eigen ritme heeft. Dit ritme, de vorm van het leven zelf, gaat altijd van chaos naar balans. Ongeluk hoort er net zo bij als geluk. Reflexologie is een uitstekend middel om die balans te herstellen.

 

Tot slot: reflexologie is geen pseudowetenschap. Voor mij hoort het onder “practice based” technieken. Er zijn al enkele wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van reflexologie bij bv vrouwen met borstkanker.Maar je ondervindt het beter zelf.

We zijn ook niet 'alternatief' maar complementair. Reflexologie werkt zeer goed in samenwerking met andere therapieën en verdient m.i. zeker een plaats in de gezondheidszorg.

In België is het (nog) geen erkend beroep maar er is wel een beroepsvereniging waar je alle info kan krijgen. https://bevo-belgie.org/

Hier vind je ook erkende reflexologen met een degelijke opleiding.

Maak zeker eens een afspraak om zelf te ervaren wat het voor je doet: https://www.senkaflex.be/

Reactie schrijven

Commentaren: 0