· 

Leef lichter door je levensmissie

Waw een ‘levensmissie’. Wat is dat voor een zwaar woord? Misschien heb je er zelfs nog nooit bewust over nagedacht.

En toch durf ik ervoor te wedden dat je er op één of andere manier mee bezig bent.

Een levensmissie vind je door te kijken naar wat je met vreugde doet, waarin je vervulling en/of geluk kan vinden.

Een ‘absoluut’ begrip is het niet. Ik bedoel:  het is veranderlijk, dynamisch;  het groeit mee met je bewustzijn, met je leven en je inzichten.

Wat vandaag erg belangrijk lijkt, kan morgen totaal anders zijn. (Vraag maar eens aan mensen die een burn-out gehad hebben. )

Trouwens: je ziet misschien je pad maar niet waar het allemaal toe kan leiden. En dat kan spannend zijn: achter elke bocht kan er iets anders liggen.

 

Sommige mensen vinden in hun beroep hun levensmissie. Ik word telkens geraakt door iemand die zijn of haar werk met passie doet. We hebben het in Corona tijden kunnen zien: al die mensen die ervoor zorgden dat ons leven (gezond) kon doorgaan. Fantastisch.

Maar het hoeft niet te gaan om werk: je levensmissie kan ook vrijwilligerswerk zijn, of je huis tot een warme thuis maken. Of een lieve oma of knutsel opa zijn…

Waarom besteed ik een blog aan een levensmissie? Is het dan zo belangrijk?

Zeker. Kijk maar eens naar websites van bedrijven of zelfstandigen. Velen hebben ergens een vermelding van hun visie of missie.

Het zegt iets over je. Het vertelt me wie je bent, wat je waarden zijn, waar je voor staat, wat je kan bieden,…

Het beïnvloedt voor een deel je denken en je doen.

Wat blijkt nu? Als je leeft volgens je missie gaat alles net iets meer vanzelf.

Ik ben op 56 jarige leeftijd nog begonnen met een redelijk zware studie. Vaak hoor ik: dat zou ik niet kunnen. Waar begin je nog aan?

Wel simpel: mijn levensmissie is mensen helpen om beter om te gaan met stress en rouw. En deze studie is een grote verrijking hiervoor.  De lange uren ‘blokken’ neem ik er dan maar bij.

Zinvolheid is een beetje de voeding van het leven. (Vandaar dat je de zin voor het leven kwijt kan zijn bij een verlies).

Levensmissie heeft alles te maken met zinvolheid.

En daarom heeft levensmissie ook te maken met stress. Je veerkracht kan je vergroten door je levensmissie te kennen. De bonus die je krijgt als je je levensmissie kent, is extra regie over wat je doet en hoe je je voelt.

Moet je nu in volle paniek ernaar op zoek gaan?

No way. Ik weet zeker dat je er al één hebt.

Bedenk eens wat je graag doet. Wat gaat je moeiteloos af? Waarvoor mogen mensen je bellen?

(Er zijn natuurlijk ook mensen die de zinvolheid van het leven in twijfel trekken. We zijn hier enkele jaren op deze aarde zonder doel, klaar. Zelf kijk ik liever met een andere bril naar die korte tijd die ons gegeven is.)

Leef je levensmissie en je leeft lichter en zinvoller.

Laat me eens weten welke jouwe is! Ik kijk ernaar uit.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0