· 

Gottman en zijn 4 ruiters

Heb je al gehoord van de de 4 ruiters van de Apocalyps? Geen toffe kerels.

In het nieuwe testament worden ze beschreven in het boek de Openbaring. Hun komst heeft te maken met het einde der tijden. Veel details hierover ga ik niet geven maar de ruiters kondigen  honger, dood, oorlog en verderf aan.

In deze blog zijn ze een metafoor voor 4 houdingen die een goede relatie in de weg kunnen staan.

De Amerikaanse relatietherapeut John Gottman wijst ons op deze manier op gevaren binnen de communicatie. Gevaren die  ervoor kunnen zorgen  dat de relatie verzuurt of zelfs helemaal stopt.

Binnen al onze relaties (werkrelatie, liefdesrelatie of vriendenrelatie) leven we als mens graag in verbinding. We zijn van oudsher geprogrammeerd om niet alleen te leven.

We horen er dus graag bij – en liefst gewoon zoals we zijn.

Maar een goede relatie verdient aandacht. Er liggen zo snel valkuilen klaar.

En dan is het belangrijk om alert te zijn op de 4 ruiters.

Wie zijn ze dan, deze onwelkome gastheren ?

De eerste ruiter heet KRITIEK :  "Jij bent een loser. Je presteert niet goed. Mijn god, als ik zo als jou was, zou ik ook depressief worden. Jouw verslag is altijd onvolledig! … "

Hoe je kritiek ook verpakt, we lusten het niet. ( Zie hierover mijn blog  https://www.senkaflex.be/2019/04/18/kritiek-we-lusten-het-niet/)

Ruiter nummer 2 heet MINACHTING :  "Amai, zou die niet beter een ijsje minder eten? Ze ziet eruit alsof ze er genoeg op heeft. Jij weet altijd de verkeerde dingen te zeggen…"

Deze man is het meest gevaarlijk voor ons emotioneel evenwicht. Hij gebruikt beledigingen en /of sarcasme als wapen. Het is toch zo makkelijk om iemand belachelijk te maken.  Maar als jij het slachtoffer bent, raakt je dit op een heel diep niveau. 

Nummertje drie noemen we TEGENAANVAL: "Ja maar jij bent ook zo gevoelig. Het is niet mijn fout dat we nog moeten gaan tanken… "

Zo’n tegenaanval maakt dat we ons gaan terugtrekken. Of we lopen weg, worden agressief,…En dan kan het uitmonden in een eindeloze, harde discussie…

De laatste lijkt minder schadelijk. Hij heet VOLLEDIGE TERUGTREKKING. Maar stel je maar eens voor dat iemand niet meer met je communiceert.  Dat iemand zo onverschillig tegen je doet, alsof je lucht bent. Dan stopt toch alles?  

Soms begint het met een kleine communicatiestoornis. En soms heb je er zelfs geen idee van dat je het constant gebruikt – zo’n gewoonte is het geworden.

Wat kan je er dan tegen doen?

Gebruik geweldloze communicatie in plaats van kritiek. Spreek vanuit jezelf: jouw gevoelens en behoeften.

Respecteer jezelf én de andere. Minachting stelt je boven iedereen en alles.

Neem verantwoordelijkheid voor jouw deel. (Verander de wereld, begin bij jezelf)

Neem een pauze en ga dan terug in communicatie.

Gottman en zijn leerlingen hebben er een heel verhelderend filmpje over gemaakt. https://www.youtube.com/watch?v=1o30Ps-_8is

Dus de volgende keer als we geneigd zijn kritiek te spuien, iemand te minachten, de rug toe te keren of in de tegenaanval te gaan, denk dan eens aan deze 4 ruiters. Ze sparen niemand.

Hou ze dus ver weg van al je relaties….

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0