· 

De kracht van (voet)reflexologie

Een zonnige vrijdagnamiddag ergens in 2001. Op automatische piloot reed ik naar huis.

Zomaar midden op de dag was ik vertrokken op mijn werk. Ik wist nauwelijks wie of waar ik was.

De veer die zich maandenlang had uitgestrekt tot haar maximum, was gesprongen.

De dokter (erbij geroepen door een geschrokken echtgenoot)  constateerde een ‘zware depressie’.

En daar leek het op. Ik was apathisch, begon onverwacht te wenen, kon niks verdragen…Ik had totaal geen energie. Opstaan om de kinderen naar school te brengen was bijna een Olympische prestatie. (De term burn-out was nog niet zo gekend)

Een lieve buurvrouw volgde net in die tijd een opleiding reflexologie en zocht kandidaten om op te oefenen. Ze vroeg me of ik het zag zitten om gedurende enkele weken als proefkonijn te fungeren.

 

Ik had er nog nooit van gehoord maar wilde alles proberen om van dat negatief gevoel af te raken.

En dus maakten we een afspraak voor een eerste sessie.

Fijngevoelig als ze was, stelde ze weinig vragen. Ik werd warm en zacht toegedekt en sloot mijn ogen.

Het volgende uur beleefde ik één van de raarste momenten in mijn leven.  Mijn apathie, mijn leegte waren binnen het kwartier vervangen door een mix van emoties. Ik barstte in tranen uit; voelde me ontzettend droef en woedend tegelijk. Af en toe trok ik mijn voeten terug: het voelde te pijnlijk.  

Wat gebeurt hier? Wat deed zij met mijn voeten? Het was alsof ze met naalden prikte, maar als ik door mijn wimpers gluurde zag ik alleen haar handen.

Een beetje geschrokken door mijn reactie, schakelde ze over op kalmerende massage.

En daar bleef het niet bij. ’s Avonds werd ik ziek. Een folterende hoofdpijn met misselijkheid. De eerste van een reeks migraine aanvallen.

Ik legde niet zo dadelijk de link met de behandeling.

Tot ik de week erna – na een nieuwe behandeling- weer ziek werd.

Niet leuk, maar paradoxaal genoeg, voelde ik me de dag erna (als de aanval weggetrokken was) een beetje beter. En zo ben ik langzaam uit mijn put gekropen. Met veel liefde van mijn echtgenoot, veel rust en veel deugd van de reflexologie.

Buurvrouw blij met de oefening en ik blij dat ik terug volop kon leven.

De ervaring had echt een diepe impact en ik besloot zelf de beroepsopleiding te gaan volgen. En nu- 16 jaar later- word ik nog regelmatig verrast door de effecten van deze zachte maar krachtige methode.

Er is natuurlijk geen enkele methode heilzaam voor iedereen: de reactie is individueel. Maar het loont altijd de moeite om te proberen.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0