Waarom iemands mening (niet) telt

Ik zal zo’n jaar of 15 zijn geweest toen mijn nonkel overleed. Tijdens de begrafenis, begon mijn tante (zus van de overledene) te wenen. Tranen met tuiten. Een andere tante zat naast haar. Ik hoorde haar sisssen: ‘Hou op! Je maakt je belachelijk.’

De snikkende tante kromp in elkaar en duwde haar zakdoek zo dicht mogelijk tegen haar gezicht om het geluid te smoren.

Ik vond het een hartverscheurend tafereel.

Op dat moment was ik nog niet vaak persoonlijk geconfronteerd met de dood. Maar toch voelde het verkeerd.

Als je tijdens een begrafenis al niet meer mag huilen, wanneer dan wel? dacht ik met mijn opstandig tienerbrein.

Nu -jaren later- neem ik vaak het boek van Renée Brown ter hand. ‘De kracht van kwetsbaarheid’.

Bij haar adviezen om je kwetsbaarheid om te zetten in kracht staat op de eerste plaats :

kies voor authenticiteit: laat je angst voor wat anderen vinden los.

Zelf ben ik ook altijd fan geweest van het motto: ‘leven en laten leven’.

en toch:

verbondenheid is zo sterk. Het zit in ons oer-brein. Diep vanbinnen weet ons lichaam dat we niet op de wereld zijn gekomen om alleen te blijven. We hebben de ‘stam’ wel niet meer zo nodig als vroeger om te overleven, maar emotioneel drogen we uit zonder gezelschap.

En daar zit vaak de knoop. Want mensen hebben meningen en ook al wéét ik dat niks persoonlijk in het leven, toch zijn we kwetsbaar. Die angst voor ‘nee’ te horen als je iets wilt ondernemen. De afwijzing van een vriendschap. Als kind te horen krijgen: je mag dit niet/ je krijgt dat niet.

Afgewezen worden, de angst voor wat anderen gaan doen/zeggen: het is ook ontegensprekelijk (leren) omgaan met verlies.

En dat hoort bij het leven. Relaties komen en gaan; maar jijzelf blijft.

 ‘Word je eigen beste vriendin’ is een goede raad die ik ooit van iemand kreeg.

Afwijzen is het proces van iemand anders. Afgewezen worden heeft met jou te maken. Hoe je ertegen aan kijkt. Wat je denkt over jezelf. Ieder bekijkt de wereld met zijn of haar eigen bril op.

Jouw zaak hierbij is het leven te leiden dat jij verkiest. En met oog voor jouw noden. Authenticiteit helpt je hierbij. Je bent goed zoals je bent.

En nog steeds vind ik dat je mag huilen bij een afscheid.

 

Tante 2 had ongelijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0