· 

Hoe kies je een goede hulpverlener bij burn-out?

Vorige week zag ik Luc Swinnen in het programma “Van Gils en gasten”. Hij kwam pleiten voor een  kwaliteitsvolle behandeling van burn-out.

Zelf opgeleid door dhr. Swinnen, ken ik zijn bezorgdheid.

 

Het aantal mensen met deze als beroepsgerelateerde ziekte stijgt immers onrustwekkend.

Toch bleek uit het gesprek, dat een ‘goede’ coach niet zo eenvoudig te vinden is.

Sam De Bruyn van studio Brussel getuigde van een goede begeleiding door een coach. Geen probleem, aldus Swinnen, maar kies dan wel iemand die goed opgeleid is.

Maar hoe begin je hieraan? Het is inderdaad niet makkelijk om tussen de bomen het bos nog te zien.

 

Hier enkele tips:

Burn-out vergt expertise. Je kan gerust vragen of iemand hiervoor is opgeleid.

Het welslagen van een begeleiding hangt voor een heel groot stuk af van de band tussen de hulpverlener en de cliënt. Om het wat makkelijker te zeggen: er moet een ‘klik’ zijn. Gelukkig zijn de meeste eerste gesprekken gratis en vrijblijvend. Dit biedt je de kans om te voelen of je op je gemak bent. Bovendien luistert de hulpverlener naar je verhaal en kan ook hij of zij zien of er aan de vraag tegemoet kan komen. Voel je geen klik? Wees eerlijk en zoek iemand anders. Het is echt ontzettend belangrijk om de juiste hulpverlener te treffen. Vraag eens in je omgeving of zij iemand kennen. Je kan ook online een beetje kennis maken met de persoon via zijn of haar website. Dat kan al een eerste indruk geven.  Maar de echte ontmoeting zal je een gevoel geven of het de juiste hulp voor jou is.  En dat gun ik je van harte!