· 

Wat je nog niet wist over reflexologie

Reflexologie is als complementaire therapie nog steeds te weinig bekend in België.  De meeste mensen kennen het als ‘voetreflexologie’ en verwachten een soort weldoende massage van de voeten.  Niets is minder waar. Een professioneel opgeleide reflexoloog kan je op verschillende manieren verder helpen. En we beperken ons zeker niet alleen tot de voeten. In deze blog laat ik je kennismaken met de Psychozone Harmonisering.  Reflexologie kent immers verschillende specialiteiten.  De tekst komt van Katrien Hendrickx, die me met veel enthousiasme en geduld deze techniek geleerd heeft. Veel leesplezier.

In de reflexologie zijn er verschillende specialisaties.  Psychozone Harmonisering is er één van.  Het is een uiterst zachte, haast koesterende behandeling op psychozones op de voeten. Zones die in verband staan met psychische en emotionele aspecten van de mens.  Door deze zacht te beroeren en ze met elkaar te verbinden krijg je diepe rust, kan je loslaten en krijg je meer ‘harmonie’.  De techniek werd ontwikkeld door een Chinese arts die ondersteuning zocht voor psychische aandoeningen.  De techniek is o.a. bedoeld voor mensen met een verslaving (eten, drinken, alcohol, medicatie), met angsten, met stress, met burn out, met depressie, …

Iedereen is erbij gebaat, gewoon om diepe rust te ervaren, of om één of andere psychische of emotionele stoornis aan te pakken.  En het werkt ! De praktijk leert dat mensen daadwerkelijk stappen zetten in de goeie richting.  Zij krijgen ook zelf verantwoordelijkheid in hun herstelproces, thuis kunnen ze op bepaalde punten werken die de techniek verdiepen en bestendigen.

Laat mij een voorbeeld geven uit mijn praktijk.  Een vrouw met alcoholverslaving wilde de techniek uitproberen. Ze zat vast in haar leven, had nergens meer zin in.  Al na de eerste sessies verminderde ze drastisch haar alcoholgebruik.  Ze voelde zich ‘schoongemaakt’ vanbinnen.  Na een paar sessies drinkt zij niet meer, heeft haar leven weer in handen genomen, heeft eindelijk een aantal kamers van haar huis opgeruimd en is aan de slag gegaan met een project dat ze al jaren wilde doen.  Doordat zij niet meer drinkt, is ook het drankprobleem van haar man verminderd en participeert hij weer aan het gezinsleven.  Een paar weken geleden liet ze me weten, dat ze – een jaar na datum – nog steeds verlost is van de ‘kwelduivel’ zoals zij het zelf omschrijft.

Mooi toch !

Katrien Hendrickx, docente Psychozone Harmonisering