· 

Welk masker zet jij op?

Na mijn vertrek uit Limburg, dacht ik van de carnavalsgekte nog weinig te merken. Maar hier in mijn nieuwe woonst kennen ze er ook iets van: kinderstoet, grote stoet, Masjoefelen… Ik kan er blijkbaar niet aan ontsnappen. 

Wist je echter dat je altijd een masker draagt? En zelfs meer dan één?

Maskers zitten namelijk in je persoonlijkheid. Naast je kwaliteiten, je eigenschappen, je karaktertrekken zijn het de kanten van jezelf waarmee je je presenteert naar de buitenwereld. (Het Latijnse woord persona betekent o.a. masker: de persoon die je laat zien).

De meeste van deze maskers zijn er gekomen zonder dat je het in de gaten had.

Misschien was je een spontaan, druk en vrolijk kind maar riep je moeder regelmatig dat ze gek van je werd. Je kroop in je schulp en je hebt een ‘stiller’ masker opgezet.

Zelf droeg ik jarenlang het masker van een clown. Dat had ik geleerd om de spanningen in het gezin waar ik opgroeide te breken. (Want dat werkte!)

Het masker van de perfecte student diende om de aandacht van mijn papa te krijgen.

En zo leren we allemaal van kleins af aan maskers op te zetten.

Je zet ze op om je te beschermen. Ze zijn dus niet per definitie verkeerd. Soms is het zelfs fijn om er ééntje te hebben. Het kan je kracht geven.