· 

Over liefde en complimentjes…

Een lente Valentijn; geen mooier moment om te bloggen. Toch moet je met het onderwerp ‘de liefde’ wachten tot op het einde. 

Laat ik beginnen met de topic ‘complimentjes’.

Ik ben daar niet goed in. Voilà, het is eruit. Het is te zeggen: ik reageer niet zo goed op positieve opmerkingen over mijn uiterlijk. Zeg daar iets over en ik weerleg het al eer jij je zin kan afmaken.

Vorig jaar had ik hierover een serieuze confrontatie met mezelf. Bij de verhuis naar Oost-Vlaanderen kwamen oude foto’s naar boven. En kijk: daar stond ik. Lange benen, een massa krullen en een lachend gezicht. Helemaal klaar om de kindjes van ’t speelplein een toffe namiddag te bezorgen. En al moet ik het zelf zeggen: ik zag er verdomd goed uit. Maar ik herinner me nog heel goed hoe ik me toen voelde: dik en onaantrekkelijk.  Ongelooflijk. Hier ligt nog wat werk te wachten…

Want als je iemand een complimentje geeft en het wordt weerlegd, is dat natuurlijk vervelend. Het is als een cadeautje dat teruggegeven wordt. (Hier, ik wil het niet. Ik kan er niets mee doen).

Terwijl het zalig is om te geven én te krijgen. Als mijn coach zegt dat ik leuk schrijf, straal ik. En vorige week belde mijn zoon om te zeggen hoe goed ik vroeger alles kon regelen. Ik voelde me ‘on top of the world’.

’t is altijd een momentje voor een complimentje!

Nu hoor ik de kritische lezer al zeggen: altijd? Is er dat niet over? Krijg je dan bijvoorbeeld geen over het paard getilde kinderen?

De clou zit ‘m in de veelvuldigheid. Doe het vaak, onmiddellijk en in kleine porties. Lig als het ware een beetje op de loer voor wat je kan waarderen. Mensen fleuren ervan op.  ‘Bedankt voor het luisteren. Je bent een echte vriend’. ‘Mama heeft fijn een bad kunnen nemen terwijl jij hebt opgeruimd. Dikke knuffel’. ‘Jouw enthousiasme tijdens de vergadering, gaf me energie.’ enz enz

(Dat geldt overigens ook voor kritiek, maar dat is voor een andere keer)

En nee, je kan NIET overdrijven. Hou wel deze tips in het achterhoofd:

geef ze alleen als je het meent. Wees authentiek

ze hoeven niet groot te zijn. Klein en veelvuldig is prima

maak ze concreet. Zeg niet: ‘Wat ben jij slim’. Maar wel ‘Ik vind het knap hoe je deze rekensom opgelost hebt’.

Je hoeft trouwens niet altijd iets te zeggen. Een schouderklop, een opgestoken duim of een waarderende blik kan ook.

En krijg je een complimentje, geniet ervan!

Hier komt er alvast ééntje: jullie zijn een heerlijk leespubliek. Ik vind het inspirerend om jullie reacties te lezen. Bedankt daarvoor!

En nu… de liefde! Ik geef je hier een link naar een kort film. ’t Is genieten als je hem uitkijkt. Hij gaat over liefde, een lach en complimentjes. Veel kijkplezier!

https://www.youtube.com/watch?v=rG8jR4h8BtI