· 

Een goede coach is als een goede gids

Net terug van huwelijksreis op het heerlijke eiland La Palma.

Dit kleine eiland is (nog) niet ontdekt door het massatoerisme . We hebben dan ook echt genoten. Vooral de ruwe maar overweldigende natuur kon ons bekoren. De wandelingen die we deden gingen soms letterlijk op handen en voeten met links een ravijn van tientallen meters en rechts een rotswand. (Niets voor iemand met hoogtevrees.)

Op die tochten werden we begeleid door gidsen. Soms was het een autochtoon maar onze tweede gids was een  ‘Gentenaar’ die op het eiland woonde.

Als ik nu terug kijk op die ervaringen valt het me op hoe belangrijk deze gidsen voor ons zijn geweest. Op de foto hiernaast kan je ze zien. Het zijn de mannen die recht staan…

Allereerst wisten ze veel over ‘hun’ eiland. Kleine dingen- ‘nice to know’- maar ook zaken die belangrijk waren voor de tocht -‘need to know’. 

Ze doorspekten het met humor, illustreerden het met anekdotes en vertelden van hun ervaringen. Zo was het geen droge leerstof maar bleef het met interesse hangen!

Ten tweede ‘telde’ ze regelmatig de groep. Logisch zal je zeggen maar het gaf toch blijk van professionalisme én het bevorderde het groepsgevoel. Het was ‘jouw clubje’ dat geteld werd. We leerden sympathieke mensen kennen…

Bovendien zorgden de gidsen voor iedereen: ook de oudere en minder actieve tochtgenoten. Er werd aangemoedigd, geholpen en geïnformeerd. Je voelde je veilig en geaccepteerd.

 

En flexibel waren ze ook. Als ’t nodig was werd de uitleg in 3 talen gedaan en werden de tochten aangepast aan het soms veranderende tijdschema. Perfect gewoon.

Ze drongen ook niks op: je had de keuze. Wil je de zware tocht loodrecht naar beneden of kies je voor de tunneltocht? Je zegt het maar;  je moest niks…

Zo is het ook met mijn job . Als coach ga ik je niet tellen   maar ik kan je wel info geven over de problemen waar je mee zit. Als klankbord, ga ik je nooit vertellen wat je moet doen; we zoeken samen naar welke keuze je maakt. Ik moedig je aan, ben je grootste fan tijdens je ‘tocht’. Verwacht van mij  geen oplossing maar een professionele begeleiding in het leren om meer jezelf te zijn- in welke context dan ook.  Je bent welkom.