· 

Wat heb ik gemeen met Jack Andraka?

Eerlijk: praatprogramma’s op canvas: ik kijk er zelden naar.  Mijn vriend wel en op een avond hoorde ik toevallig een interview met het nieuwe Amerikaanse wonderkind Jack Andraka. Ik kwam er nieuwsgierig bij zitten. (elke nieuwe methode om snel kanker op te sporen heeft mijn persoonlijk interesse).  Ik zag een knaap die zelfs nog jonger leek dan zijn 18 jaren vertellen over zijn uitvinding om goedkoop en snel kanker op te sporen. Bovendien had hij er een boek over geschreven.  Maar meer nog dan zijn wetenschappelijke inbreng, troffen me enkele van zijn uitspraken.  Waarom? Omdat ze zo uit mijn cursus ‘met hart en ziel jezelf zijn’ konden komen…:

– ‘ik kreeg 199 keer nee en één keer ja’.

Overtuigd dat hij een doeltreffend middel gevonden had, schreef hij in zijn jeugdig enthousiasme naar labo’s en professoren.  Hij had ruimte en materiaal nodig om zijn theorie in de praktijk te toetsen. Hij schreef een 200 tal mails en brieven.  Keer op keer kreeg hij te horen dat hij te jong was, te onervaren, er was geen geld, blababla… Je zou er de moed door verliezen. Maar hij niet: hij ging door . Tot er uiteindelijk één prof zijn medewerking toezegde.  (En die zal er geen spijt van hebben gehad!). Die passie, die gedrevenheid, waardoor je je door niets of niemand laat tegenhouden: daar zoeken we naar in de cursus. Iedereen heeft een talent, groot of klein dat je hart doet zingen… 

– ‘ik gebruikte de kritiek om mijn methode te verfijnen’.

Wat dacht je? Een methode die goedkoper én sneller werkte?  Zonder dat er een machtig concern achter stond? Dat moest kritiek krijgen…En dat kreeg Jack: massa’s kritiek. Maar hij schoot niet in de verdediging.  Hij was slim. Elke kritiek werd onderzocht. Wat hem niet kon dienen, legde hij naast zich neer (classement poubelle) maar al de rest gebruikte hij om zijn methode beter te maken.  Als je zo met kritiek kan omgaan! En daar hebben we het uitgebreid over in de cursus.  Wat doet het met je? (Als je moeder zegt hoe je je kinderen moet opvoeden, om maar een voorbeeld te geven). Hoe kan je het bekijken? En vooral: welke tools kan je gebruiken om er niet meer aan onder te gaan..

 

 

–‘ ik kende de klassieke wetenschappelijke grenzen niet. ‘ 

Op de vraag of het niet een beetje naïef was om te denken dat  je op zo’n jonge leeftijd iets kan bedenken dat sneller is en minder kost dan de gangbare onderzoeksmethoden, antwoordde hij:’ ik wist het niet.  Ik wist niet dat sommige dingen niet wetenschappelijk verantwoord waren.  ‘ Hij dacht dus out of the box omdat de wanden van de box hem totaal vreemd waren. Schitterend!

En ook dat doen we in de cursus; kijken wat ons tegenhoudt. Welke overtuigingen staan ons in de weg om onszelf te zijn?

En zo genoot ik verder van het interview. Een slimme maar ook wijze knaap.

 

 

 

Herken je iets in de zinnen van Jack? Ben je ook eens stijf doorgegaan tegen alle advies in? Ik hoor het hier graag… x karin