· 

Heb jij last van GAS?

Wees gerust: aan dit artikel hangt geen geurtje…:) En ook ga ik niks zeggen over je aardgasinstallatie.

Nee, ik ga je iets vertellen over GAS als psychologisch verschijnsel en misschien herken je jezelf hier wel in. (voor mij is het in elk geval ooit heel reëel  geweest).

GAS staat voor Gegeneraliseerde Angst Stoornis. Het treedt vaak op  in combinatie met andere zaken zoals bijvoorbeeld burn- out of stress. GAS heeft te maken met  angst . Alleen… is deze schrik niet zo zichtbaar. Ze is meer latent en permanent aanwezig. Mensen met GAS zijn chronische piekeraars.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Ik ben er zelf ooit kampioen in geweest.

Niet benoemde angsten en zorgen waar ik –naar mijn gevoel- geen greep op had, maakten mij een zorgen-queen. Ik piekerde me suf over mijn kinderen , mijn man, mijn werk, …. En het gekke was: als de situatie zich oploste, diende zich bijna onmiddellijk iets anders aan om verder over te piekeren.

Als ik een euro gekregen had voor alle keren in mijn leven dat iemand gezegd heeft: ‘trek je dat niet zo aan’ dan kon ik nu rentenieren!

 

 

Begint er nu al een belletje te rinkelen?

Natuurlijk: iedereen piekert wel eens. Niks mis mee- het doet ons nadenken over zaken waar we mee zitten.

Het verschil met mensen met GAS zit ‘m in 2 redenen: ze piekeren bijna altijd over ‘iets’ én er is weinig of geen sprake van controle hierover.

En dan begin je er last van te krijgen: moeheid, verhoogde prikkelbaarheid, slapeloosheid, hoofdpijn, darmklachten, constant alert zijn: het is maar een greep uit de mogelijke gevolgen.

Wat dan? Een oplossing voor de situatie waarover men piekert is slechts een tijdelijke verlichting. Zoals hierboven beschreven zit het probleem in de permanente, niet nader te omschrijven angst en zorgen…. Bovendien is ons lichaam een gewoontediertje: piekeren wordt een verslaving. (ja je leest het goed). Je kan er bijna niet meer mee ophouden. Je hoofd maalt aldoor en vanuit die bezorgdheid ga je je gedrag bepalen. Zeuren, klagen, zuchten: je zorgen moeten eruit. Da’s normaal en menselijk.

De meest gehoorde klacht die ik dan verneem als stresscoach is het slaapprobleem. Inslapen, doorslapen: het gaat niet goed en je wordt er (vanzelfsprekend) moe en prikkelbaar van.

Is er iets te doen aan GAS?       Natuurlijk!

De gewoonte doorbreken vergt weliswaar wat doorzettingsvermogen, maar je kàn dat gepieker leren op tijd te stoppen. Mij heeft het redelijk wat tijd gekost en helemaal piekervrij ben ik niet. (de aard van het beestje) maar mijn leven is wel makkelijker op dit gebied. Het beheerst mijn slapen niet meer zo en de hoofdpijnen zijn zo goed als verdwenen.

Als stresscoach kan ik je hierbij helpen. Een combinatie van reflexologie en stresscoaching werkt in dit geval bijna altijd.

Geïnteresseerd? Een telefoontje is voldoende: 0489-55.41.32

Ik wens je een zorgeloze dag vandaag! X karin