· 

Over fragiliteit en levensmoed

Wat een zomer! (zucht). De ‘magische’ maanden juli en augustus waar je als kind zo  naar uitkeek hebben dit jaar een rouwrandje gekregen.

De periode waarin we normaal lonken naar BBQ-en, terrasjes doen, zwemmen,…is nu bezaaid met natuurrampen en aanhoudende verpletterende aanslagen.  Deze week  is er letterlijk geen dag voorbijgegaan of er zijn weer doden gevallen. Mensen van allerlei leeftijden. Mensen die niets anders deden dan gewoon een misviering bijwonen, of samen naar een vuurwerk gaan kijken. . Hoe reageer je hier op?  Hoe krijg je zoiets verwerkt?

Moeten we voortaan binnenblijven? Altijd over onze schouder kijken?

Geen kerk meer binnengaan? Onze kinderen van de grote evenementen weg houden?

Wat met het verdriet en de angst? Met het onbegrip? De dorst naar wraak?

Terwijl ik dit allemaal overdacht, las ik in een boek het volgende:

“Het is normaal dat je in het leven af en toe een stevige duw krijgt. Zijwegen kunnen leiden tot bijzondere, onverwachte situaties en uitdagingen. Je kan constructief omgaan, ook met zijwind en tegenslag. Je kan van je fiets afstappen en het opgeven of nadenken en bijvoorbeeld  harder trappen.”

De fragiliteit van het leven onderkennen. En weer dankbaar zijn; elke dag opnieuw dat je leeft. De moed om te leven hieruit halen. Mensen komen samen om te laten zien dat ze tegen geweld zijn. Een gevoel van samenhorigheid, van menselijkheid ontstaat.

En volgens mij ligt hier een antwoord op deze onbegrijpelijke, onmenselijke drama’s.

Hoe moeilijk ook: niet reageren vanuit angst en haat, maar vanuit het begrijpen dat het leven kostbaar is en waard om ‘geleefd’ te worden.

Zelfs als alles waarin je geloofde, begint te wankelen. Zelfs als je wereldbeeld aan diggelen ligt.

When everything is lost, and all seems darkness, then comes the new life and all that is needed.”

(Joseph Campbell)

Makkelijk is en zal het niet zijn. Kwetsbaarheid en fragiliteit zijn evenwel een kracht. En het mooie is, dat mensen verbinding beginnen te maken. En die keuze hebben we. Onze gedachten, onze instelling kiezen we zelf. Daar kan geen aanslag iets aan veranderen….

Omgaan met zinloos geweld, de kracht van kwetsbaarheid en andere topics, komen aan bod in mijn cursus ‘met hart en ziel jezelf zijn’. Dit najaar kan je in Oost-Vlaanderen de nieuwe versie volgen. Info volgt…