· 

Verantwoordelijkheid: lust of last?

Verantwoordelijkheid is zo’n woord waar je bijna direct iets bij ‘voelt’.  Wat doen bijvoorbeeld deze zinnen met jou: – nu krijg je de verantwoordelijkheid hiervoor.

– jij bent wel verantwoordelijk hoor!

– wiens verantwoordelijkheid is het eigenlijk?

Niet te verwonderen dat verantwoordelijkheid wel eens (negatieve) stress kan veroorzaken. Laat ons eens kijken…

De eerste klant die gebukt ging onder verantwoordelijkheid was een vrolijke, hardwerkende alleenstaande moeder. Omdat ze haar werk altijd prima deed en goed met haar collega’s kon opschieten, kreeg ze op een dag promotie. Zomaar, als cadeau: omdat ze het verdiende, zei haar werkgeefster. Ze mocht voortaan de ploeg strijksters ‘leiden’. Ze kreeg de verantwoordelijkheid met aangepast salaris en enkele voordelen. Was ze blij? Wel… ze voelde zich gevleid en de extra centjes kon ze goed gebruiken. Maar na enkele maanden merkte ik dat ze stiller werd. Ze had veel last van hoofdpijn, nekpijn en rugpijn. Haar enthousiasme was zoek. Ver hoefde ik het niet te zoeken. ‘Ik zou zo graag mijn oude job terughebben’, zei ze. Die verantwoordelijkheid hoort niet bij mij. En het extra geld is leuk maar ik zou het morgen teruggeven als ik weer gewoon mijn eerste werk mocht doen. En dat gebeurde… we hadden het gesprek goed voorbereid en haar werkgeefster begreep het onmiddellijk. Na enkele weken was ze weer haar gewone, spontane zelf.

Bij de tweede klant was het net andersom. Hij droomde van een eigen zaak maar had altijd een excuus om er niet aan te beginnen. Bang voor het onregelmatige inkomen, bang voor te falen,.. telkens als we één hindernis aanpakten, dook er weer een volgende op. Op een keer zei hij: ‘Ik word hier echt ongelukkig van’. ‘Wiens verantwoordelijkheid is jouw geluk eigenlijk?’ vroeg ik. ‘Je hebt gelijk’, zei hij. Ik had zelfs nog niks gezegd! Maar hij begreep dat hij zelf verantwoordelijk was voor de situatie waarin hij zat. Vanaf toen kon hij dingen ondernemen… (en hij werd een ondernemer :))

Wat is verantwoordelijkheid voor jou? Een lust of een last? 

Verantwoordelijkheid is een groeiproces. Als kind leer je dit stap voor stap.

Maar als je er last van hebt; als het je dagelijks leven beïnvloedt, moet je er misschien eens anders naar kijken. Wiens verantwoordelijkheid draag je? Is je draagkracht voldoende hiervoor? Wanneer stopt je verantwoordelijkheid? …

Herken jij iets van bovenstaande situaties?

Maak een afspraak: 0489-55.41.32

Schrijf je hier ook jouw visie over verantwoordelijkheid? ik lees het graag…